Praktijkinformatie – Huisartsenpraktijk Oostzaan – Oostzaan
Header afbeelding
Zuideinde 80 1511 GH Oostzaan

Praktijkinformatie

Agressie in de praktijk

We vinden het niet toelaatbaar dat patiënten op enige manier agressief of bedreigend zijn aan de balie of in de spreekkamer, hiermee bedoelen we verbaal geweld maar ook bedreigingen op papier of per email. We hanteren hiervoor ons agressie protocol. Dat betekent dat u op uw gedrag zal worden aangesproken en er een aantekening in uw dossier zal worden gemaakt. Na twee waarschuwingen zullen wij u vragen een huisarts buiten Oostzaan te zoeken.

Gedragsregels:

Van patiënten verwachten wij een rustige communicatie en het meewerken aan verheldering van uw vraag. Als u het ergens niet mee eens bent laat u dit op een rustige manier weten; wij staan open voor uw mening, alhoewel we niet altijd uw wens kunnen honoreren.

Onze medewerkers zullen zich met hun naam voorstellen. Zij hebben de verplichting samen met u zo goed mogelijk uw vraag of uw probleem helder te krijgen. Onze medewerkers gaan geen discussie aan over de werkwijze van de huisartsenpraktijk en zij zijn allen geschoold in het omgaan met grensoverschrijdend gedrag.

 

Keuringen

Uw huisarts mag geen medische keuring of verklaring van eigen patiënten afgeven, bijvoorbeeld voor het verlengen van een rijbewijs of als u wilt gaan duiken. Voor het verlengen van het rijbewijs kunt u wel een afspraak inplannen bij een van de andere huisartsen. Echter omdat dit niet onze kerntaak is zijn dit een beperkt aantal plekken en dit brengt voor u ook kosten met zich mee omdat deze zorg niet onder huisartsenzorg valt. U kunt elders ook zoeken naar een keurend arts, bijvoorbeeld op Keurdokter.nl Daar kunt u over het algemeen sneller terecht.

 

SOA onderzoek en partnerwaarschuwing

SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) kunt u bij ons laten onderzoeken. Denkt u dat u een SOA hebt opgelopen, maak dan een afspraak. Wilt u alleen een screening bij bijvoorbeeld een nieuwe relatie, dan kunt u ook een test aanvragen via de assistente of via een e-consult bij uw huisarts.

Een SOA is natuurlijk altijd vervelend, maar nog vervelender is het als je niet weet dat je besmet bent!

Daarom is er nu partnerwaarschuwing.nl  Je kan op deze manier anoniem jouw (ex) partners inlichten . Dat gaat via de assistente, zij zal bij een bewezen SOA een code voor je aanmaken via deze partnerwaarschuwingssite en dan kun je anoniem partners waarschuwen.

Maak er gebruik van!

 

Spreekuur ondersteuners

Enkele van onze assistentes hebben een opleiding gevolgd tot spreekuur ondersteuner. Zij zijn opgeleid om enkele klachten zelf te beoordelen en af te handelen onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Het gaat onder andere om klachten zoals kleine wonden, hondenbeten en enkelkneuzingen.

 

Kader huisartsen

Dhr P. Knibbe heeft zijn opleiding tot kaderarts palliatieve zorg afgerond. Mw. S. Bernts heeft opleiding kaderarts bewegingsapparaat afgerond en maakt tevens echo’s van het bewegingsapparaat. Kaderartsen hebben een grote expertise in het betreffende onderwerp en ondersteunen de andere huisartsen in de praktijk, maar ook regionaal. Ook geven zij onderwijs aan andere huisartsen en huisartsen in opleiding.  Wij zijn ontzettend blij dat wij 2 kaderhuisartsen binnen onze praktijk hebben en werken daarmee mee aan een hoge kwaliteit van zorg binnen onze praktijk en binnen onze regio.

 

Bloedafname

Door het artsenlaboratorium kunt u dagelijks bloed laten afnemen bij ons in de praktijk. U heeft hier wel een (digitaal) formulier van uw huisarts voor nodig of via de trombosedienst. U moet zich hierbij kunnen legitimeren. De afnametijden zijn elke dag tussen 8.00 en 10.00 uur.

U hoeft zich niet te melden. U kunt plaatsnemen in de gang op de bank naast het afnamelaboratorium. 
U kunt natuurlijk ook elders in de Zaanstreek laten prikken. Kijk voor alle afnamelocaties op www.salt.nl

Voor uitslagen kunt u meestal na 2 werkdagen bellen met de assistente van de praktijk. U kunt uw uitslag ook vinden via het patiënten portaal.

 

Eigen Risico

Iedere Nederlander boven de 18 jaar heeft een eigen risico van 385 euro, of meer, als u zelf besluit om dat te verhogen. We krijgen veel vragen wat er onder het eigen risico valt.

Huisartsenzorg is voor u gratis! Maar alles wat wij laten onderzoeken buiten de praktijk, zoals bijvoorbeeld bloed- of urine onderzoek, foto’s , MRI’s, foto’s voor dermatologie en alles waarvoor een verwijsbrief nodig is gaat af van uw eigen risico. Ook alle medicijnen die u krijgt voorgeschreven gaan van uw eigen risico af. Soms hebben medicijnen ook een eigen bijdrage of valt het helemaal buiten de vergoeding van de zorgverzekeraar.

Als u een aanvullende verzekering heeft zijn wij niet op de hoogte van de voorwaarden en of uitsluitingen, dat verschilt per patiënt en per verzekering en moet u zelf in de gaten houden.

Heeft u ergens twijfel over of vragen? Bel eerst met uw zorgverzekeraar of kijk op hun website!

Vanaf 1 januari bestaan er ook de zogenaamde budgetpolissen. Daarmee kunt u niet meer naar ieder ziekenhuis of specialist in de regio. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen polis/situatie. Informeer of het ziekenhuis/ de gewenste specialist ook in uw pakket zit!

 

Tarieven huisartsenzorg

De tarieven die voor een consult of visite of telefoontje worden gerekend worden landelijk vastgesteld. Deze tarieven hebben geen invloed op uw eigen risico bij de zorgverzekering. Dat betekent dat er geen kosten bij u in rekening worden gebracht als u naar de huisarts gaat.

Wat u wel merkt via de afrekening is het gebruik van geneesmiddelen of aanvullende diensten die de huisarts inzet in het consult. Denk dan bijvoorbeeld aan een injectie; de vloeistof hiervoor wordt wel verrekend via uw eigen risico. Ook foto’s die opgestuurd worden naar de dermatoloog zult u terugvinden op uw afrekening. Alles wat buiten de huisartsenpraktijk plaatsvindt wordt in rekening gebracht en kan hiermee uw eigen risico verbruiken.

In de avond en in het weekend is de Spoedpost in Zaandam beschikbaar voor hulp die niet kan wachten tot de volgende dag of na het weekend. De tarieven daarvan liggen veel hoger.|
Voor een rijbewijskeuring rekenen we dit jaar 50 euro. Dit wordt niet door uw eigen huisarts gedaan. Andere keuringen worden berekend naar de tijd die we eraan besteden en gaat op aanvraag.

 

Bevolkingsonderzoek

Oproepen voor onderzoek gericht op het opsporen van borstkanker worden door de gemeente verzonden; 1 x per 2 jaar. Dit begint op 50-jarige leeftijd en eindigt op 75-jarige leeftijd.

Oproepen voor het opsporen van darmkanker worden landelijk gedaan. U ontvangt ook hier elke 2 jaar een oproep voor, van 55 tot 75 jaar.

Oproepen voor onderzoek gericht op het opsporen van baarmoederhalskanker worden door de GGD verzonden; in de meeste gevallen 1 x per 5 jaar. Het onderzoek wordt in onze praktijk door een assistente gedaan. Tevens is het mogelijk, mits u geen klachten heeft, om in eerste instantie een zelftest te doen. Als er vervolgonderzoek nodig is komt u daarna bij de huisarts of assistente voor het uitstrijkje.

Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ Daar kunt u ook inloggen met uw DigiD om bijvoorbeeld een afspraak in te plannen.